Terra Animam egyesület

Verein Terra Animam

 

zur Gründung und Förderung einer Familienlandsitzsiedlung in

Nemessándorháza - Ungarn

Családi birtokokból álló település alapítása és

fejlesztése Nemessándorházán

Nyílt nap május 15./16.

Visszatekintő

 

 

Mintegy 70 érdeklődő látogatott meg minket Pünkösd hétvégéjén, Nemessándorházán.

Vasárnap német, osztrák és svájci , hétfőn pedig magyar látogatók előtt nyitottuk meg kapuinkat. Olyanok előtt, akiket lelkesít a családi birtoktelepülés gondolata, maguk is családi birtokról álmodoznak, esetleg valahol már van nekik, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, mit művelünk itt.

 

Dombjainkat az első virágzó akácfák díszítették…Az időjárás számos oldaláról megmutatkozott, minek folytán vendégeinknek alkalmuk volt megismerkedni a sáros utakkal is (s megtapasztalni, milyen gyorsan száradnak :-) ). Hűvös májusi hétvége volt, de mindent egybevéve igen barátságos.

Ami azt illeti, nálunk időközben már egész dzsungel nőtt, a magas, füves részeket a gyerekek nagy kedvvel használtak bújócskázásra, s mi mint megannyi vad, trappoltunk át rajtuk.

 

Mindkét nap az egyesület köszöntőjével és egy kis bevezetővel kezdődött. Hétfőn örömmel hallgattuk a helyi polgármesterasszony, Antal Sándorné derűlátó beszédét is, aki nyitott a családi birtoktelepülés gondolatára, s jó szívvel kíséri figyelemmel a letelepedő fiatal családokat, melyek közt még külföldről hazatelepülő is akad. Hálás köszönet a támogatásért!

 

Kátai Piroska is örömét fejezte ki a növekvő településsel kapcsolatban a jelenlévők előtt elmondott szavaiban. Pirsoka egész Magyarországon figyelemmel kíséri a családi birtokok mozgalmát és segít az érdeklődő embereknek és családoknak a kapcsolatteremtésben. Ezen túl mélyrehatóan foglalkozik a gyerekek, az iskola, és a szabad tanulás témakörével.

 

A résztvevők által hozott finomságokból közösen bőséges, jóízű ebédett fogyaszthattunk el.

 

A családi birtokokat a vendégek mindkét napon bejárhatták, melynek során betekintést nyerhettek az egyes birtokokon található kertekbe, házakba és megismerkedhettek a birtokosok számos fortélyos megoldásával és találmányával. Bátorító és inspiráló séta volt sok látogatónk számára.

 

Körutunkat követően visszatértünk a vendéglátó birtokra, ahol időközben a „terülj, terülj asztalkánk” kávéval és süteménnyel telve várt minket. Volt itt bőven alkalom beszélgetésre, és a jelenlévők részéről felvetett kérdések megválaszolására. Sokan a magyarok közül beszéltek angolul is, illetve voltak segítőkész tolmácsok is a helyszínen, így a nyelvi akadály ellenére zajlhatott a kommunikáció.

 

A hosszabb ideig nálunk kempingezők, és a kétnapos rendezvény elő-és utómunkálatainak köszönhetően egy több napra elnyúló, tartós ünnepi hangulat alakult ki. Vasárnap este együtt élveztük a laza, hangulatos tábortűzi közösséget (amelyen az egyik látogató jóvoltából dudazsákból szóló muzsikát is élvezhettünk a hozzá tartozó kosztümmel :-) ).

 

Egy osztrák filmkészítő is nálunk volt néhány napig, s hamarosan megosztja majd velünk képi benyomásait - melyeket szívesen továbbítunk neked is.

 

Szeretnénk még egyszer szívből megköszönni polgármesterasszony beszédét, s valamennyi látogatónknak a nyitott tapasztalatcserét és a magukkal hozott finomságokat. Köszönjük, hogy hozzájárultatok a családi birtokokon való élet felélénkítéséhez.

 

Minden útonlévőnek, s azoknak is, akik csak ez után vágnak útnak, sok inspirációt és sikert kívánunk.

 

 

 

 

 

 

Kösszi <3

Hans G. Daniel & Katái Piroska a fényképek miatt!

Verein Terra Animam